2.4.06

De kunst van het ontvangen van leiding

Als je je oor te luisteren legt, heeft bijna iedereen een monster van een leidinggevende die er totaal niets van bakt.
Ze geven nooit een complimentje, gaan altijd op het verkeerde moment op hun strepen staan en zadelen jou op met hun taken.
Elf jaar geleden, toen ik met coachen begon, dacht ik heel even dat ze gelijk hadden: de mensen die op zo'n manier klaagden over hun leidinggevende. Wat liepen er in Nederland toch veel beroerde leidinggevenden rond ! En wat hadden de mensen die ik coachte het toch slecht getroffen !

Gelukkig kwam ik er snel achter dat de meeste mensen na een paar coachingsgesprekken al anders over hun leidinggevende gingen denken. Niet omdat die leidinggevende was veranderd, maar omdat zij zichzelf anders waren gaan opstellen.

Bijna al die mensen hadden problemen met het ontvangen van leiding.
Hun leidinggevende moest voortdurend aantonen dat hij het wel waard was om hen te leiden. Zijn beslissingen moesten wel helemaal perfect zijn. Ze wilden ze pas uitvoeren als ze het evolledig mee eens waren. Van veel dingen die hun leidinggevende deed, hadden zij bovendien het gevoel dat zij het veel beter zouden aanpakken als zij op zijn stoel zouden zitten. En, wat nog duidelijker aantoonde dat de leidinggevende niet deugde: zij zaten nota bene taken te doen die hij eigenlijk hoorde te doen !

Het is duidelijk: leiding ontvangen is net zo'n kunst is als leidinggeven.
En het valt te leren.
Want natuurlijk behandelt jouw leidinggevende je slecht als je voortdurend bezig bent aan de poten van zijn stoel te zagen !
Als je daar mee ophoudt en 'gewoon' je eigen plek binnen de organisatie inneemt, verandert de houding van je leidinggevende onmiddellijk. Het enige wat je ervoor hoeft te doen, is je te focussen op je eigen taken. En je leidinggevende te gaan zien als iemand die je kunt vragen om de dingen die jij nodig hebt om je taken uit te kunnen voeren.
Heb je controle nodig, vraag om controle.
Heb je compimenten nodig, vraag om complimenten.
Heb je structuur nodig, vraag om regelmatig overleg.
Heb je ruimte nodig, vraag erom.

Krijg je desondanks niet wat je nodig hebt én lukt het je niet om je leidinggevende te respecteren, dan rest er maar één ding: op zoek naar een andere functie onder een andere leidinggevende.

2 Comments:

At 8:49 a.m., Anonymous Anoniem said...

Wat een grote onzin

Er zijn te veel omhooggevallen oliebollen.

 
At 7:45 p.m., Blogger Caroline Franssen said...

Als je zo over je leidinggevende denkt, kun je beter een andere baan gaan zoeken. Respect kan alleen van twee kanten komen.

 

Een reactie posten

<< Home