14.5.06

Oog in oog met je hoogbegaafdheid

"Waarom begrijpen ze me nou niet ?" Tien tegen één dat die vraag gesteld wordt door een hoogbegaafde. Zijn/ haar abstractieniveau en denktrant wordt niet gevolgd door de omgeving. De hoogbegaafde heeft echter geen enkel idee wat er aan de hand kan zijn. Soms gaat hij/ zij er van de weeromstuit sneller of onduidelijker door praten, zodat omstanders nog meer moeite moeten doen en de eenzaamheid/ onbegrepenheid alleen maar toeneemt.

Ik hou van slimme mensen. Ik vind het zelfs leuk als ze slimmer zijn dan ik. Dat maakt de uitdaging om ze aan te sturen alleen maar groter. Met hun woorden kunnen een heel web van mystificaties maken. Gek genoeg vinden mensen het soms nog moeilijker om te erkennen dat ze slim zijn, dan dat ze dom zijn. Zodra een hoogbegaafde werkelijk onder ogen ziet dat ze slimmer is dan praktisch haar hele omgeving, kan ze eindelijk strategieën leren om daar mee om te gaan. Zodra je door hebt welke kloof er overbrugd moet worden, kan je immers beginnen met het maken van hangbruggen, het zoeken naar lianen en naar oevers waar je allebei op kunt staan.

Op de Dag van de Hoogbegaafdheid kun je allerlei workshops doen over je loopbaan en je hoogbegaafdheid. Ik verzorg een workshop "Oog in oog met je hoogbegaafdheid". Daarin ervaar je aan den lijve in hoeverre jij jou speciale talenten onderkent.

1 Comments:

At 11:12 a.m., Blogger Caroline Franssen said...

De workshop 'Oog in oog met je hoogbegaafdheid' is inmiddels volgeboekt. De organisatie kijkt of we in een extra grote zaal kunnen. Schrijf je daarom in op de wachtlijst, waarschijnlijk lukt het wel om ruimte te maken voor extra mensen.

 

Een reactie posten

<< Home