17.11.05

Verfijn je communicatie (1)

Een van de belangrijkste aspecten van miscommunicatie is dat we praktisch alles wat we van binnen meemaken, projecteren op de buitenwereld. We reageren vanuit vastgebaande patronen in ons emotionele systeeem. We reageren nu hetzelfde op dingen die we nu meemaken, als op soortgelijke situaties in het verleden.
Dat is een natuurlijke, automatische reactie: wij automatiseren namelijk reacties, wij automatiseren patronen, omdat dat makkelijker is dan telkens het wiel opnieuw uit te vinden. Stel je voor dat je iedere keer als je met je hand de kachel aanraakte, pas ontdekte dat het heet was. Je zou dus telkens op dezelfde, onvoorzichtelijke wijze de wereld om je heen verkennen. "Wat een sukkel" is de eerste reactie die we hebben, als we zo'n verhaal horen.
'Van een negatieve ervaring leer je toch, die ga je toch niet herhalen!".

Maar dat is niet waar.
Op het gebied van communicatie maken we de ene blunder na de ander, omdat we meer aandacht besteden aan het interpreteren en uitleggen van het gedrag van de anderen, dan dat we ons focussen op onze interne waarnemeningen en daarnaar handelen. Door ons op de buitenwereld te richten, missen wij het contact met onze innerlijke raadgevers.
Van binnen weten wij namelijk eigenlijk wel dat we signalen eigenlijk verkeerd interpreteren.

We weten dat op onze innerlijke communicatie behoorlijk wat ruis zit.
De ene horde is de ingeroeste patronen die soms zelfs een bijna archetypische oorzaak hebben.
We reageren op onze baas alsof hij een leeuw is die ons wil verscheuren.
We reageren op de secretaresse alsof zij een moeder is die altijd voor ons klaar staat.

Het is belangrijk dat we onderscheid leren maken tussen werkelijk gevaar en een door ons zenuwstelsel als gevaar ervaren situatie.

Ook is het van belang dat we leren om te gaan met opgebouwde spanning. Iedereen heeft wel eens van die momenten dat een in een bepaalde situatie opgebouwde innerlijke spanning zich op een ander moment, tegen een volkomen willekeurig persoon kan ontladen. Die wordt dan slachtoffer van onze eerder ervaren machteloosheid.
Als dat gebeurt, als je van slachtoffer dader bent geworden, is het herstellen van de door jou aangerichte 'emotionele schade' van groot belang om de negatieve spiraal te beƫindigen.