10.12.05

Tip 1. Oefen in omgaan met eenzaamheid

Het kunnen verdragen van eenzaamheid is een van de belangrijkste vaardigheden waarover een leider moet beschikken. De positie brengt namelijk met zich mee dat je in je eentje verantwoordelijkheden draagt.


"Eenzaamheid is gaan pissen, als je eigenlijk niet moet".
De Utrechtse popgroep Braak verwoordt het wat wrang, maar wel herkenbaar. Een leidinggevende heeft een bijzondere positie binnen het team en staat op belangrijke momenten echt alleen. Soms is het dus noodzakelijk dat hij zich terugtrekt.
Sommige leidinggevenden hebben moeite met deze positie, zij willen er liever meer 'bijhoren' of vinden de verantwoordelijkheid moeilijk te dragen. Dan proberen ze bijvoorbeeld een deel van hun verantwoordelijkheid over te dragen op hun medewerkers. Of ze durven geen beslissing te nemen zonder dat iedereen het er mee eens is en raken daardoor een belangrijk deel van hun daadkracht kwijt. Voor veel leidinggevenden is het daarom nodig om te oefenen in het omgaan met de eenzaamheid die de positie met zich meebrengt.

Er is geen makkelijke manier om te leren omgaan met de eenzaamheid van de leidinggevende. Die eenzaamheid is een feit, je kunt er niet voor weg. Je staat er alleen voor, jij bent verantwoordelijk.
Het wordt wel makkelijker om de je plek in te nemen als je ervoor zorgt dat je als leidinggevende gesteund wordt door de mensen die in de organisatie boven je staan en als je geregeld gelijkgestemden spreekt. Mensen binnen je eigen organisatie op een soortgelijke positie of mensen daarbuiten, binnen vak- of ondernemersnetwerken. Als je met hen ervaringen uitwisselt, voel je je minder alleen staan en dat maakt de grotere verantwoordelijkheid op andere momenten beter te dragen.

1 Comments:

At 12:14 p.m., Anonymous Anoniem said...

Waarom biedt je mogelijkheden om externe oplossingen voor het "probleem" eenzaamheid te vinden? Is het niet beter om mensen in zichzelf te laten kijken en het "probleem" bij de wortel aan te pakken?

Ik denk dat het ervaren van een probleem in alleen zijn namelijk de oorzaak is; deze ervaring is mijn optiek een keuze.

 

Een reactie posten

<< Home