9.12.05

Tip 2. Durf onaardig te zijn

Als je voortdurend uit bent op gezelligheid en door iedereen aardig gevonden wilt worden, is een leidinggevende positie geen goede plek voor je. Het is namelijk onmogelijk om het iedereen te allen tijde naar de zin te maken. Je zult wel eens impopulaire beslissingen moeten nemen of mensen min of meer tegen hun zin een bepaalde taak laten doen.
Dat betekent dat er voor iedere leidinggevende momenten zijn waarop je op het werk wordt beschouwd als een onaardig persoon en mensen met verzet, tegenzin of woede op je kunnen reageren.
Je kunt leren om daarin te ontspannen als je je blijft realiseren dat het verzet niet met jou als persoon te maken heeft, maar met de positie die je bekleedt. Het kan helpen om in tijden dat je om moet gaan met weerstand je te focussen op het grotere geheel en het doel van de organisatie of afdeling in het vizier hebt.
Soms kan het nodig zijn om jezelf moed in te spreken en een splitsing aan te brengen tussen je persoonlijke verlangens en de mate waarin die op je werk bevredigd moeten worden. Je kunt tegen jezelf zeggen: "aardig gevonden worden, doe ik wel thuis. Hier is het van belang dat de tent goed draait."