8.12.05

Tip 3. Rook geregeld de vredespijp

De ondernemersvariant van de vredespijp roken is: met je direkte concurrenten in een ruimte zijn en elkaar licht, lucht, ruimte en bestaansrecht gunnen. Geregeld de vredespijp roken, laat je zien hoe het staat met jouw innerlijke zekerheid als leidinggevende of ondernemer. Vaak maakt de ontmoeting met een concurrent angsten wakker. Angst dat je concurrent er met jouw klanten vandoor gaat, een beter produkt levert dan jij, minder kosten maakt, meer winst maakt, succesvoller is of je beste medewerker bij je weg zal 'snoepen'. Irrationele angsten en reële angsten zijn daarin soms moeilijk te onderscheiden.
Er zijn verschillende manieren om met die angsten om te gaan. Je kunt ze bezweren of ze in het gezicht te kijken. Bij dat laatste kunnen de 'vier vragen' van Byron Katie zeer behulpzaam zijn.

Als je door de ontmoeting met je concurrent geraakt wordt in de vraag of jouw onderneming wel bestaansrecht heeft, is het verstandig om die gevoelens diepgaand te verkennen. Een vredespijp met hem of haar roken komt dan in een later stadium.