3.12.05

Tip 8. Zorg voor ruggesteun

Eén van de grootste valkuilen van leidinggevenden is dat zij denken dat zij alles alleen kunnen en van niets of niemand steun nodig hebben.
Zelfstandigheid, de grootste kracht van de meeste leidinggevenden, is vaak tegelijk hun grootste zwakte.
Doordat u zo zelfastandig bent, kunt u in de verleiding komen te denken dat u niets nodig heeft.
Totdat u overspannen of burnout bent of met de poest in uw lijf naar uw werk gaat.
Dan blijkt dat er beslist dingen zijn die u nodig hebt, die u niet krijgt.

Voldoende ruggesteun kunt u het beste op drie niveaus zoeken:
Binnen de organisatie
Leidinggevenden met bovengeschikten, kunnen leren om te vragen wat zij nodig hebben aan bijvoorbeeld hun directeur, de Raad van Commissarrissen of het bestuur.
Buiten de organisatie
Om u te blijven ontwikkelen is het nodig om u geregeld bij te scholen. Managementcursussen zijn daarvoor geschikt, doordfat u in een groep bent, leert u ook van andere leidinggevenden. Wilt u persoonlijk onderwijs, dan zijn er in Nederland inmiddels duizenden coaches waar u terecht kunt.
In collegiale netwerken
Wat een verademing om van een collega-leidinggevende te horen dat hij tegen soortgelijke problemen aanloopt als jij. En wat ontspannen om samen van gedachten te wisselen, elkaar tips te geven en elkaar te steunen op basis van gelijkwaardigheid. Collegiale netwerken zijn te vinden op regionaal niveau, binnen je branche, je vakgebied of je specialiteit. Bij grote bedrijven zijn er vaak 'clubjes' van leidinggevenden waar je je bij kunt aansluiten.

2 Comments:

At 2:34 p.m., Anonymous Anoniem said...

Hoe ontdek je welke cursus je nodig hebt?

 
At 5:40 p.m., Blogger Caroline Franssen said...

Door je af te vragen welke (persoonlijke) vaardigheden je nodig hebt om je doelen te bereiken.
Leren presenteren en onderhandelen kan mijns in ziens het beste in een groep, omdat je daar meer feedback van verschillende mensen krijgt.
Het ontdekken waarom je er in een onderhandeling niet in slaagt om voet bij stuk te houden, is meer iets om in een individueel traject te onderzoeken en aan te pakken.

 

Een reactie posten

<< Home