24.5.06

Tafeltje Dekje (sprookjes voor op het werk 1)

Kinderen zijn niet de enige die in sprookjes geloven.
Managers kunnen er ook wat van.
Een van de sprookjes waarin veel managers nog geloven, is Tafeltje Dek je.
Zij identificeren zich met de vader uit het verhaal en denken dat hun medewerkers, eenmaal de wereld ingestuurd op weg naar volwassenheid, vanzelf wel 'thuis' zullen komen met tafels die zichzelf dekken, ezels die gouden munten poepen en knuppels die mensen een aframmeling bezorgen als dat nodig is.
Zij verwarren hun rol als leidinggevende die een afdeling moet aansturen en doelen moet bereiken, met de rol van vader die zijn kinderen moet loslaten om ervoor te zorgen dat zij op eigen benen leren staan.

Zij verwachten dat hun medewerkers vanzelf verantwoordelijkheden oppakken. En als ze dat niet doen beginnen ze te piepen en te mauwen: "maar ik heb ze toch de ruimte gegeven". Zij denken dat 'de ruimte geven' en iemand 'de kans geven om zich te bewijzen' voldoende sturingsinstrumenten zijn om voor elkaar te krijgen wat zij willen.
Helaas, dat is een sprookje.

Als zij hun doelen willen bereiken, werkt het alleen als ze afgebakende taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden delegeren aan hun ondergeschikten. Voorafgaand daar aan is het http://www.blogger.com/img/gl.link.gifvan belang dat er wordt gekeken naar de competenties van de ondergeschikte. Is de persoon wel in staat om de betreffende taken uit te voeren ? Als de leidinggevende daar op voorhand geen vertrouwen in heeft, moet hij de taak niet delegeren.

Is er wel vertrouwen, dan is het nodig om kaders uit te zetten. Wat wordt er precies van de ondergeschikte verwacht ? Waarin heeft hij/ zij aansturing, aanmoediging of controle nodig ? Is een opleiding of cursus van belang ? Hoeveel vrijheid is er om de taken naar eigen inzicht in te vullen ?
Ook als al die randvoorwaarden helder zijn, is er nog een belangrijke bepalende factor waar de leidinggevende een rol in speelt. Of een ondergeschikte de toebedeelde taken naar behoren uitvoert, is voor een deel afhankelijk van het vertrouwen dat de leidinggevende in hem of haar heeft. Sta je werkelijk achter je ondergeschikte ? Dan heb je je huiswerk gedaan en mag je voor de rest weer in sprookjes gaan geloven.
Lees hier Tafeltje Dekje