3.7.06

Doornroosje (Sprookjes voor op het werk 5 )

Doornroosje lijkt op het eerste gezicht wat op Sneeuwwitje: het gaat ook over een naïef meisje dat gedurende lange tijd in een soort 'coma' verkeert en wakker gekust wordt door een mooie prins waar ze vervolgens mee gaat trouwen.
Alleen wordt Doornroosje niet naar het leven gestaan door haar stiefmoeder, maar door boze feeën die niet zijn uitgenodigd voor het doopfeest. Ze spreken een vloek uit, die wordt verzacht door een goede fee.
Doornroosje heeft hele bezorgde ouders, die alles in het werk stellen om haar voor het ongeluk willen behoeden. Dat lukt ze niet. Dat is les één uit Doornroosje: dat je ondanks alle mogelijke voorzorgsmaatregelen toch het schip kunt ingaan.
Een andere belangrijke les die we kunnen leren uit Doornroosje, is het erkennen van witte én zwarte magie. In deze wereld waar alles lijkt te draaien om geld en om presteren, is magie buitengesloten geraakt.
Tijd voor een herwaardering van de magie, niet alleen door het lezen van Harry Potter, maar ook door het verrichten van magische handelingen ten behoeve van uw bedrijf. Natuurlijk kunt u kaarsjes en wierrook branden en bezweringen uitspreken. Een ander -zeer praktisch- magisch instrument is het stellen van de 'wondervraag'.
Stel, al uw problemen worden op een nacht in uw slaap opgelost. U merkt niets van dit wonder, het gebeurt vanzelf. Waaraan zou u als eerste merken dat uw problemen zijn verdwenen ? Waaraan zouden uw collega's en medewerkers merken dat alles was opgelost ? En uw klanten, waaraan zouden uw klanten het merken ? En is er nu, in het dagelijks werk af en toe al een beetje van dat wonder aanwezig ?
Zo gebruikt u de magische kracht van uw verbeelding om uw obstakels te overwinnen.