1.10.06

Effectief op je eigen plaats



Voor het Instituut voor Mediation en Familierecht Opleidingen verzorg ik begin november een workshop "Effectief op je eigen plaats, posities van kracht en onmacht in conflictsystemen'. Bert Terpstra is in deze workshop mijn co-trainer. Hij heeft een eigen praktijk voor familieopstellingen, op zijn website staat daar meer informatie over.
De workshop maakt onderdeel uit van het nascholingscongres.
Als scheidingsbemiddelaar of familierechtadvocaat maak je onderdeel uit van een tijdelijk systeem. Enerzijds wordt er van je verwacht dat je in dit systeem 'boven de partijen' staat en tot rechtvaardige oplossingen voor iedereen kunt komen. Dat vereist een zekere afstand en het innemen van de juiste positie om het geheel te kunnen overzien. Anderzijds moet je je kunnen inleven in alle betrokkenen (de directe partijen en de daarvan afhankelijke personen). Dat vereist juist nabijheid en inlevingsvermogen. Die twee verwachtingen lijken tegengesteld. De juiste positie hierin vinden zou al lastig genoeg zijn als je zelf geen deel van het systeem zou zijn. Maar zodra je in relatie gaat met één of meer partijen, ben je deel van het systeem en heeft dat systeem een effect op jou en op je waarnemingsvermogen.
In deze workshop voorzien Bert en ik de deelnemers van theorie over systemisch waarnemen. Aan de hand van casussen uit de bemiddelingspraktijk krijgen de mediators inzicht in hun eigen positie en leren die effectief innemen.