18.11.06

De Winterslaap van de berin


Beren houden winterslaap. Daar krijg je een heerlijk lui en warm gevoel bij. Je trekt je terug in een hol en ligt daar maandenlang te slapen. Op sommige koude dagen lijkt dat een heerlijk vooruitzicht.
'Jammer dat wij geen winterslaap hebben' denk je dan. Maar onlangs heb ik ontdekt dat de winterslaap eigenlijk alleen voor mannelijke beren een ontspannen aangelegenheid is. De vrouwtjes hebben het tijdens die zogenaamde winterslaap namelijk hartstikke druk: hun jongen worden dan geboren. Die hebben natuurlijk wel eten en zorg nodig. Maar daarover vind je eigenlijk maar weinig terug.
Zo is dat bij mensen eigenlijk ook. Stopt een vrouw vanwege de opvoeding met werken, dan wordt dat eigenlijk beschouwd als een soort winterslaap waarin niets gebeurt. Terwijl vrouwen in die tijd juist gigantisch veel tijd en energie besteden aan de verzorging en opvoeding van kinderen. Door dag en nacht leiding te geven aan hun kinderen, komen zij tot inzicht in wat mensen nodig hebben om te leren. Hun persoonlijke groei maakt enorme sprongen, doordat zij zich daarbij telkens opnieuw moeten aanpassen aan de nieuwe leeftijdsfasen van hun kind(eren).

Dit is het zevende stukje in de serie 'instinctief leiderschap'.