10.12.06

De korte krachtige visite van de ram


De ram komt ieder jaar kort op visite bij de kudde.
De gevolgen van zijn bezoek zijn echter groot.
Alle dames zijn weer drachtig en in het voorjaar wordt er een keur aan prachtige lammeren geboren.
Eigenlijk zou een organisatie-adviseur ook zo aan het werk moeten gaan: alle mensen binnen een bedrijf of organisatie weer 'bevruchten' met nieuwe ideeen en nieuwe plannen.

Helaas gaat het vaak anders.
De meeste 'veranderprocessen' binnen organisaties mislukken jammerlijk, mensen verzetten zich tegen aangekondigde veranderingen en er is soms na jaren geen enkele verbetering te zien.

De boodschap van de ram is: dames wat zijn jullie lekker.
Hij plant zijn zaadje met effect.

De boodschap van de organisatieadviseur is: dit bedrijf deugt niet en aan de de mensen die erin werken mankeert van alles.
De organisatieadviseur veroorzaakt vaak een hoop turbulentie en onrust. Immers, de boodschap van de organsatieadviseur is in de regel dat dat de huidige gang van zaken niet goed is en er van alles moet veranderen. De focus is gericht op wat er niet goed gaat. Soms wordt er ook een bureau ingeschakeld dat assesments doet met de medewerkers. Op individueel niveau wordt dan ook vaak gekeken wat iemand allemaal verkeerd doet en wat er verbeterd moet worden.
Zelden worden de kracht van de organisatie en de kracht van de mensen die erin werken echt als uitgangspunt genomen van een reorganisatieproces. De organisatieadviseur laat dus niet merken dat hij een organisatie echt 'lekker' vindt en de mensen die er werken heel vruchtbaar. Volgens mij kan het enorm helpen als de adviseur zich opstelt als een ram en werkelijk zijn passie meebrengt als hij een organisatie binnenstapt. Dan zal vruchtbaar zaad een bodem vinden.

2 Comments:

At 7:52 p.m., Anonymous Anoniem said...

Goed punt. Misschien heeft het er ook mee te maken dat de meeste organisatie adviseurs niet voor kort en krachtig gaan maar liever wat langer blijven hangen want het betaalt vaak niet slecht.. Kom je trouwens tikkertje spelen?

 
At 12:57 a.m., Anonymous Anoniem said...

Caroline, je bent hem! Je bent 'getagd' http://liakasteel.typepad.com/loopbaanadvies/2006/12/vijf_dingen_die.html

 

Een reactie posten

<< Home