3.12.06

Omgaan met Rupsje NooitgenoegIedereen kent er wel eentje, een baas, ondergeschikte of collega die verdomd veel wegheeft van Rupsje Nooitgenoeg.
Het is eenvoudigweg Nooit Genoeg.
Heb je het ene af, dan had je het andere ook nog moeten doen.
Maak je een compliment, dan heb je toch nog onvoldoende aandacht.
Geef je ruimte aan Rupsje Nooitgenoeg, dan wordt die ook werkelijk helemaal ingenomen.
Het liefst knabbelt hij dan ook wat af van het plantje voor de buren.

Hoe ga je daar nu mee om, met zo'n rupsje Nooitgenoeg ?
Allereerst helpt het natuurlijk als je doorkrijgt dat je iemand niet tevreden kunt stellen, wat je ook doet.
Dat schept alvast wat afstand.
Dan is het natuurlijk afhankelijk van de positie van Rupsje Nooitgenoeg wat je strategie kan zijn.
Is Rupsje Nooitgenoeg je baas, dan kun je in 'serious trouble' zijn. Je gezonde menselijke behoefte aan waardering wordt door een dergelijke baas beslist niet bevredigd. Er is niet of zelden een moment van tevredenheid. Heb je dat nodig, dan kun je beter wegwezen bij deze baas.
Ga jij juist harder lopen van een ontevreden baas en haal je het optimale uit jezelf in zo'n omstandigheid, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Blijft wel van belang om zelf een duidelijk beeld te hebben wanneer jij zelf wel tevreden bent over jezelf.
Is rupsje je ondergeschikte, dan liggen er uiteraard ook gevaren op de loer. Jij doet als leidinggevende in zijn ogen namelijk ook Nooit Genoeg. Belangrijk dus om voor jezelf helder te hebben welke eisen jij aan jezelf stelt als leidinggevende en op welke momenten je duidelijke grenzen moet aangeven aan het 'rupsje' in kwestie.
Is Rupsje Nooitgenoeg je collega, dan vraagt dat een duidelijke afbakening: Rupsje Nooitgenoeg kan immers nogal klagen en daarmee jouw kostbare tijd opeisen, terwijl er nooit iets opgelost wordt.
Tenslotte: ben je zelf een Rupsje Nooitgenoeg ?
Waarschijnlijk heb je inmiddels echt voldoende op, dus waar wacht je nog op: wordt een vlinder !