23.1.07

List & bedrog van de inktvis

In de natuur wordt de strijd om de leiding (meestal om de vrouwtjes) vaak met bruut geweld beslecht. Er zijn echter ook andere strategiën. De kleinste mannetjes van de cuttlefish-inktvissen, bijvoorbeeld, vermommen zich tijdens het broedseizoen als vrouwtjes. Zij nemen de vrouwelijke kleuren en vormen aan om zo langs de grotere mannelijke concurrenten te glippen.Vervolgens paren ze na hun demasqué met een vrouwtje. Zo zorgen de kleine mannetjes toch voor nageslacht.

Hoewel wij de neiging hebben om stiekum gedrag te veroodelen, blijkt het dus net zo goed effectief als agressief gedrag. Het is daarom maar zeer de vraag of misleiding uiteindelijk 'slechter' is dan winnen op basis van je formaat en agressie. Bij mensen wordt op de werkvloer natuurlijk ook door de minder agressieven onder ons 'misleiding' toegepast.Een mooie manier om een idee uit te laten voeren door je baas is bijvoorbeeld te suggereren dat het zijn eigen idee was.

Hierbij nodig ik de lezers uit om (eventueel anoniem) hun beste misleidingen met ons te delen.

Dit bericht is geïnspireerd op het werk van Johan M.G. van der Dennen, die een wetenschappelijk artikel schreef over de evolutionaire redenen van de strijd der geslachten. Het volledige artikel is hier te vinden.